Assemblage annunciator met leds
Aan de F/O-zijde van de ‘Lower Dimming Panels’ ontbrak nog de annunciator ‘GPWS INOP’.
Een annunciator of waarschuwingslampje is samengesteld uit een ‘annunciator holder’ met 1 of 2 leds.
De annunciator holder die ik hiervoor gebruik komt van FlyEngravity.
.
.
Deze houder is samengesteld uit 4 delen :
- Ledhouder waarin 1 of 2 leds worden geplaatst;
- Houder waarin de ledhouder zit en die in de voorzijde van de aluminium ‘backpanel’ wordt geduwd;
- Houder die op zijn beurt in zijn geheel in de ‘backpanel’-houder wordt gedrukt;
- Naamplaatje (legenda).
.
De verschillende houders zijn voorzien van lipjes die zich vastzetten in het back panel van het subpanel en ook wanneer de verschillende houders in elkaar worden geschoven.
.
.
.
.
.
.
.
PLAATSING VAN DE LEDS
De beide leds heb ik parallel aan elkaar gesoldeerd. Hiervoor heb ik een kleine mal gemaakt in hout (tip René Hoep) zodat de leds op gelijk afstand staan zoals voorzien in de witte ledhouder van de ‘annunciator holder’. Deze mal vergemakkelijkt ook het soldeerwerk.
.
.
.
.
.
.
Eerst wordt de witte ledhouder in de backpanel-houder gedrukt. Vervolgens worden de gesoldeerde leds via de achterzijde in de ledhouder geplaatst. Beide leds worden vastgelijmd met secondenlijm. Met een lijmpistool gaat het ook maar deze lijm is nogal aan de dikke kant en droogt zeer snel. De secondenlijm is dunner en kan fijner worden aangebracht. Je hebt ook wat meer ‘speling’ in tijd.
.
.
.
.
.
.
BEDRADING EN CONNECTORS
Nadien kan men de draadjes aanbrengen op de leds en dit door eventueel gebruik te maken van connectors. Je hebt twee kanten waaruit je kan kiezen waar de kabeltjes moeten komen. Vanonder of zijwaarts. Dit hangt af hoeveel plaats je hebt aan de achterzijde.
Je kan de draadjes rechtstreeks solderen op de leds maar ik heb gekozen voor het gebruik van connectors. Men heeft dan achteraf de mogelijkheid om alles los te maken.
Deze connectors zijn samengesteld uit een lege 2-polige behuizing (RM2,54 mm) en een krimpcontact om in de lege behuizing te schuiven (tip René Hoep). Deze connectors zijn te koop bij Conrad.be (nl) onder de nummers 734021 en 733884.
.
.
.
Hierbij een tekening van René Hoep waar hij alles netjes heeft uitgelegd hoe alles moet worden verbonden met elkaar.
.
Zoals op de tekening wordt vermeld is het noodzakelijk gebruik te maken van weerstanden om de leds optimaal te laten branden. Zonder weerstand is een led een kort leven beschoren en zal onmiddellijk doorbranden. Daarom dient deze weerstand om de toevoer van stroom beperkt toe te laten. Welke weerstand hangt ook af welke led je gebruikt.
*** Weerstandcalculator ***
Als test heb ik voor deze leds een weerstand gebruikt van 1/4 Watt en 120 Ohm.
Als de draadjes zijn aangesloten op de leds (met weerstand!), doen we een test door de draadjes aan te sluiten op een pcvoeding 5 Volt (rode draad) en de GND (zwarte draad).
In de cockpit heb ik deze annunciator niet rechtstreeks aangesloten aan een weerstand maar gebruik gemaakt van de Pokeys Led Extension board. De uitleg over het gebruik van de deze Led Extension board is verder te vinden op deze website.
.
.
.
.
.
.
.
PLAATSING IN DE PANELS
In de voorziene opening van het aluminium ‘backpanel’ (Lower Dimming Panel) wordt eerst de houder met de leds geduwd. Nadien wordt de houder met naamplaatje in de ledhouder gedrukt.
.
.
.
.
.
.
.
.
WELKE LEDS
De leds met amberkleur zijn te koop bij FlyEngravity en Aviation Mega Store. Als ik de forums raadpleeg zijn het ook dezelfde type leds die gebruikt worden in hun MIP’s en Overheads.
Artikel SKU nr Amber led : BUAC333W20BA08 (artikelnummer kan ondertussen veranderd zijn).
Specificaties :
- Ultra Bright
- 5 mm
- View angle : 20°
- Clear 6000 mcd
- DC forward voltage : VF (IF=20 mA) 2.0V-2.3V Typ, 2.5VMax
- DC reverse current : IR (VR=5V) 100uA
- Intensity : (IF=20mA) BA08 : 4000-6000 mcd
- Wavelength : Wd (IF=20mA) 600-610nm