Gear Pins Stowage
De pedestal (After Electronic panel) heb ik verder uitgebreid met de ‘Gear Pins Stowage’.
Vóór het vertrek, bij de ‘walk-around checks’, neemt één van de crewleden de ‘3 gear pins'( (downlock pins) mee in de cockpit.
Meestal worden ze opgeborgen in één van de achterste zijvakken van de sidewalls.
Bij de Ryanair-Boeings hebben ze hiervoor een aparte voorziening aan de achterzijde van de pedestal (Aft electronic panel). Dit geeft een mooi overzicht dat de 3 gear pins aanwezig zijn.
Het wegnemen van de 3 pinnen is trouwens een onderdeel van de ‘preflight checklist’ (gear pins removed). Dus erg belangrijk dat ze niet worden vergeten.
Deze ‘gear pins stowage’ is samengesteld uit 5 onderdelen :
- Pinnen;
- Kleine borgpennen;
- Vlagjes ‘Remove before flight’ met bevestigingsringen;
- Rekje met 3 openingen;
- Afscherm/opbergbakje.
Pinnen
De 3 pinnen zijn gemaakt uit een aluminiumbuisje van 10 mm dik en ze zijn 225 mm lang. Vanboven zijn 2 gaatjes geboord. Eén voor een kleine horizontale borgpen en ééntje voor de bevestigingsring van het vlagje.
De pinnen zijn nadien geschuurd met fijn schuurpapier (korrel 320) om een mooier oppervlak te verkrijgen.
Kleine borgpennen
Deze borgpennen zijn gemaakt van 3 nagels en hebben een afmeting van 50 mm lengte en 3 mm dikte. Ze worden in het bovenste gaatje van de ‘gear pin’ geplaatst (gelijmd).
Vlagjes ‘Remove before flight’
Deze vlagjes komen uit de militaire luchtvaart en zijn toevallig thuis uit de lucht gevallen bij een overvlucht van een F16 … 😉
De bevestigingsringen zijn ringen die gebruikt worden bij sleutels of sleutelhangers.
Rekje
Het rekje is gemaakt uit aluminium van 2 mm dikte. Dit is ook nadien geschuurd met fijn schuurpapier (korrel 320) om een mooier oppervlak te verkrijgen. Zie afbeelding voor de afmetingen.
Afscherm/opbergbakje
Dit dient voor de afscherming van de pinnen en de opberging van de vlagjes.
Het bakje is gemaakt van aluminium van 1,5 mm dikte. Het bakje is ook weer geschuurd met een fijne korrel. Zie afbeelding voor de afmetingen.
Het plooien van de aluminium
De aluminium paneeltjes voor het rekje en opbergbakje heb ik geplooid op een eenvoudige manier. Ik heb eerst een plooilijn getekend op het alu-paneeltje en deze vervolgens tussen 2 Mdf-planken geplaatst en dit met de plooilijn juist op de rand van de 2 Mdf-planken. De planken met alu paneeltje worden dan goed vastgemaakt aan een werkbank met serganten (grote lijmtangen).
Dan wordt er met een andere mdf-plank met de vlakke kant of plankrand gedrukt op het te plooien alu-gedeelte totdat de juiste plooi wordt verkregen. Desnoods kan men met een hamer op de Mdf-plank kloppen om de aluminium te laten plooien. Alu van bv. 2 mm is erg dik om te plooien…